perjantaina, toukokuuta 12, 2006

26. VAHINKO TAKAISIN


Juoksen
taksiin Töölössä. Laukku kädessä, huivi olkapäillä että se peittää märkää läikkää josta pesin juuri tahran pois. Toiset kokoontuvat pihalle. Radiossa Ira Mellitan 'Tyly mies'. Puheensorinaa, hattuja, räikeitä kukkakuoseja. Nousen taksista Oulunkylässä ja vanhan kirkon portaat ylös. Tommin rauhallinen hahmo oven suussa. Käännymme yhtäaikaa katsomaan alas ja kuvittelen riisisateen.
- Mä en ole ikinä rakastanut ketään. Mä olen vittumainen jätkä. Ainakin naisten mielestä.

- Hei. Ota rauhallisesti. Mä en roiku kenenkään lahkeessa.

Ovet aukeavat, häämarssi.
En vihaa mitään niin paljon kuin itkemistä julkisesti. Itken. Puristelen huivia nyrkkiin, vihaisena itselleni. Papin puheet menevät ohi korvien, yritän keskittyä sumun keskeltä vaaleiden paneliseinien yksityiskohtiin. Kun Tommi pukkaa minua olkapäällään, rentoudun ja paleleminen lakkaa. Puupenkit narisevat. Katselen huvittuneena riviä mustiin pukeutuneita työkavereita vieressäni.
Musta pikkumekko puristaa vatsan kohdalta.

Onnittelujono juhlapaikassa, kuohuviinilasilliset. Nyrpistän nenää niin kuin juoma olisi pahaa ja jätän melkein täyden lasin pöydälle. Häävalssi.
Kovaääninen sukulaismies. Minulla huono olo.

Ruoan jälkeen nojaan helpottuneena taaksepäin ja laitan oikean käteni käsinojalle. Pöytäliinan alla lämmin käsi vierestä tarttuu siihen. Äänet, tuolien kolina, musiikki, häviävät ympäriltäni. Hymyilyttää. Kynttilälamppujen valoviivat heijastelevat pöydän laseista ja viinipulloista ja valkoinen liina häikäisee pakahduttavasti.
Kuuntelemme muita. Vilkaisemme toisiamme. Saako olla? Ota kuva! Hyvää viiniä.

Marko pakottaa minut parketille. Bien heureux les amoureux, qui s'aiment autant que nous.
Now that I'm here, now that you're near in Xanadu. Upside down, boy, you turn me. Tulee hiki. Vessa on täynnä humalaisia naisia. Lisään peilin edessä verenpunaista huulipunaa. Kopissa menee hetki ennen kuin ymmärrän mitä on tapahtunut. Sitten kiljaisen.

Pojat ovat ulkona pullon kanssa.
- Jee! Nyt tänne jallua ja heti!
Otan kolme isoa kulausta. Tommi katsoo kysyvänä. - Keskenmeno, kuiskaan korvaan. - Juhlimaan siitä!
Menemme hääparin perässä letkajenkkaa. Punaviiniä roiskuu mekolle. Viimeinen muistikuvani on kun nauran hysteerisenä pihanurmikolla selälläni, ja Tommin huolestunut katse.

13 kommenttia:

Anonymous Anonyymi

Jaahah, vai niin se vauva-asia ratkesi. Oikeasti aika kipeä tilanne naiselle. Voi kai sitä joku juhliakin.

12 toukokuuta, 2006 21:55  
Anonymous Anonyymi

En menis takuuseen että tarinan vaimon käytös on juhlimista.

12 toukokuuta, 2006 23:31  
Anonymous Anonyymi

voivoi

13 toukokuuta, 2006 00:28  
Anonymous Anonyymi

Miten voi sanoa että on vittumainen jätkä naisena....

13 toukokuuta, 2006 14:20  
Anonymous Anonyymi

Voiko keskenmeno olla muka noin helppo?

13 toukokuuta, 2006 15:51  
Blogger -TC-

Kyllä, keskenmeno ON juuri noin helppo, mikäli raskaus on niin alkuvaiheessa.

14 toukokuuta, 2006 10:25  
Anonymous Anonyymi

En lähtis sanomaan että keskenmeno on helppo, menee sitten missä vaiheessa tahansa. Ehkä fyysisesti helppo mutta henkisesti se voi olla aika kovakin paikka, vaikka tämän tarinan tälle naiselle onkin helpotus ja juhlan aihe. Ei vaan ole uskottavaa nyt.

15 toukokuuta, 2006 23:02  
Anonymous Anonyymi

Onko se helpotus naiselle vai helpotusta miehen puolesta? Voihan tuo raisu juhliminen olla myös järkytystä. Ikävä tehdä lapsia jos toinen osapuoli sanoo että ei halua.

15 toukokuuta, 2006 23:34  
Anonymous Anonyymi

Minä naisena ainakin tunsin suurta myötähelpotusta tarinan naisen puolesta. Tosin en ymmärrä, miksi nainen alunperinkään suunnitteli pitävänsä lapsen (kuohuviinistä kieltäytymisen perusteella), kun kuitenkin oli noin suunnattoman helpottunut asian hoiduttua "itsestään".

16 toukokuuta, 2006 03:15  
Blogger -TC-

Ano, vaikka minä en haluaisi lasta, tai en suunnittelisi pitäväni sitä, ja olisin varma että haluaisin keskenmenon, niin en silti ottaisi alkoholia, enkä tekisi mitään, mikä vahingoittaisi sikiötä. Minusta vaimon teko oli ymmärrettävä.
Ja toivon äiti; puhuin vain fyysisesti helposta. :)

16 toukokuuta, 2006 03:52  
Anonymous Anonyymi

Jos on varma että haluaa keskenmenon (tai yleensä kai abortin), niin mikä logiikka on siinä vaiheessa olla juomatta alkoholia, ettei vahingoita sikiötä...

20 toukokuuta, 2006 01:46  
Anonymous Anonyymi

Ai että ealkoholia ei voi juoda, koska se satuttaa sikiötä, mutta abortin voi tehdä? Siitähän ei sikiölle olekaan mitään haittaa..

20 toukokuuta, 2006 11:32  
Anonymous Anonyymi

Myöhäinen kommentti.

Riippuu ihmisestä onko keskenmeno helppo.

Olen saanut keskenmenon, kun tulin vahingossa raskaaksi. Vaikka toivoin lasta, ei km tuntunut oikein missään. Pettymyksenä vain.

21 elokuuta, 2006 10:42  

Lähetä kommentti

<< pääsivulle